Kas tev būtu jāzina, gatavojot piparkūku mīklu mājās


Raksta attēls

Veikalu plauktos atradīsi visdažādākās piparkūku mīklas, kuras varēs piemeklēt visdažādākajām gaumēm. Taču dažkārt gribas pamēģināt to pagatavot paša rokām. Lai tas izdotos pēc iespējas labāk, šeit daži ieteikumi, kurus ņemt vērā.

Piparkūku namiņiem un cepumiem izmanto dažādas receptes

Parastajām piparkūkām izmanto mīklu, no kuras sanāks mīkstāki un plānāki cepumi. Taču namiņiem būs nedaudz jāpamaina sastāvs, lai namiņa sienas izdotos stingras un izturīgas. Lai piparkūku namiņa sienas sanāktu stingrākas, mīklai nevajadzētu pievienot uzbriestošas sastāvdaļas, kā, piemēram, raugs, soda, liels daudzums cepamā pulvera. Savukārt, cepot parastās piparkūkas, pateicoties šīm sastāvdaļām, tās izdosies mīkstas un pufīgas.

Mīkla pirms cepšanas jāatdzesē

Šo vajadzētu ņemt vērā, izmantojot gan paštaisīto, gan veikalā iegādāto mīklu. Lai gan mīklas rullēšana šķitīs vieglāka ar siltu mīklu, labāk to tomēr būs atdzesēt. Tādējādi mīkla mazāk lips pie galda virsmas un formiņām, līdz ar to cepumu forma tik ļoti nedeformēsies.

Ja mīklu esi tik tikko pagatavojusi, to vajadzētu atdzesēt vismaz 1 stundu vai labākajā gadījumā - visu nakti.

Visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā

Pirms sāc gatavot mīklu, pārliecinies, ka visas sastāvdaļas ir istabas temperatūrā. To vieglāk panākt, ja tās atstāsi ārpus ledusskapja vismaz pusstundu. Sastāvdaļas, kuras sasniegušas istabas temperatūru, vieglāk ielaiž un "ieslēdz" mīklā gaisu, tādēļ krāsnī tās nedaudz uzpūtīsies, rezultātā iegūstos gaisīgas un maigas piparkūkas. Šo padomu der ņemt vērā arī dažādu citu konditorejas izstrādājumu gatavošanā.

Eksperimentē ar garšvielām

Piparkūku mīklai svarīgākās garšvielas ir pipari, anīss, ingvers, krustnagliņas un kanēlis. Taču nebaidies eksperimentēt arī ar citām garšām, kā, piemēram, kardamomu, apelsīnu miziņām, koriandru, kurkumu u.c.

Ļauj mīklai nobriest

Ideāli, ja vari mīklu sākt gatavot aptuveni 2-3 nedēļas pirms cepšanas. Tādējādi tā paspēs nobriest un garšas kļūs intensīvākas.

Izmanto svaigi maltas garšvielas

Ja tas iespējams, garšvielas samal/sarīvē īsi pirms mīklas gatavošanas. Tā iegūsi labākās un izteiksmīgākās garšas nianses.

Tagad, kad esi iepazinies ar svarīgākajiem padomiem piparkūku gatavošanā, šeit mīklas recepte, kuru iesakām izmēģināt!

MĀJAS PIPARKŪKU MĪKLA: VIDEO RECEPTE


Instagram Sekot