Pavasari sagaidot – kas ārā, tas iekšā!


Raksta attēls

Kā ēst, lai ķermenis un daba varētu dzīvot saskanīgi.

Makrokosmoss, kur eksistē noteikta lietu kārtība un likumi, ietekmē katra cilvēka mikrokosmosu. Pilnīgi visā pastāv kosmisko spēku ietekmē izveidojušies cikliski procesi, izpaužoties organiskā un neorganiskā pasaulē, radot pārmaiņas fiziskajā un metafiziskajā (neredzamajā) līmenī. Piemēram, atmosfērā, okeānu cirkulācijā, diennakts un gada šķērsgriezumā, kā arī enerģijas līmenī, ko raksturo cilvēka fiziskā izturība, intelektuālās spējas, emocionālās reakcijas un intuīcija.

Jebkura dzīva sistēma, arī cilvēks, ir nepārtrauktā informācijas, enerģijas un vielu apmaiņā ar apkārtējo vidi. Ja kaut kādu iemeslu dēļ šī apmaiņa tiek traucēta, tas negatīvi ietekmē organisma attīstību un dzīvības procesu norisi.

Tāpēc gadalaiku brīnišķīgās pārvērtības atstāj iespaidu uz mūsu ķermeni, jo īpaši – uz gremošanu!
Ziemas mēnešos – decembrī, janvārī un februārī – ir tendence pieaugt ķermeņa svaram un gļotu daudzumam elpvados, kas provocē saaukstēšanās slimības, īpaši cilvēkiem ar lieko svaru. Ziemā gremošana paliek spēcīgāka, kas aicina un ļauj izvēlēties smagākus ēdienus, kuri var kļūt par iemeslu liekajam svaram un gremošanas traucējumiem.

Pavasarī – martā, aprīlī un maijā – apkārtējā vidē sāk pieaugt uguns elements, kurš sāk kausēt „ziemas ledu” (uzkrājušos toksīnus), kas izpaužas kā saaukstēšanās slimības un enerģijas trūkums. Šajā periodā īpašu rezonansi izsauc dažādas attīrīšanās procedūras un enerģijas atjaunošanas pasākumi, kur galveno lomu spēlē tieši uzturs, kas visātrāk un vistiešāk ietekmē asins sastāvu un organismu kopumā.

Mūsdienās vērojama dažādu ekstremālu diētu vai superfood izmantošana, kas nebalstās dabas procesos. Tāpēc iesaku vērst skatu uz dabas procesiem, proti, izmantot tos produktus, kas dabiski aug šajā laika periodā un ko mūsu senči veiksmīgi izmantoja savā ēdienkartē. Jāizvēlas produkti, kas sāk mūs žāvēt un atmodināt. Tie ir zaļie lapu salāti, zaļie lociņi, pirmās pieneņu lapiņas, skābenes, nātres, spināti, rukola, dilles, kā arī redīsi, rabarberi, kam ir rūgta un asa garša un kas izžāvēs un attīrīs mūs no ziemas sārņiem. Faktiski veselība sākas ar tīrīšanu. Minētos zaļumus iesaku regulāri un nelielās devās likt klāt pie pamatēdiena, vārītām saknēm vai siltās zupās un, lai būtu labāka uzsūkšanās, pievienot nedaudz sāls un asās garšvielas. Neiesaku gatavot aukstus zaļos kokteiļus, jo tie samazina gremošanas potenciālu, kas, iestājoties pavasarim, kļūst  vājāks, tāpēc jāizvēlas vieglāki ēdieni – ne tik saldi un eļļaini.


Instagram Sekot