Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Itāļu maģiskā kafija un kas to padara tik īpašu


Raksta attēls

Kad esi nogaršujis īstu itāļu kafiju, neko citu vairs nekad negribas!

Dzīve mani ir lutinājusi un devusi iespēju pabūt daudzos pasaules nostūros. Bet viens no manai sirdij, acij un mēlei tīkamākajiem galamērķiem ir Itālija. Ja domāju par itāļu kultūru un dzīvesveidu, mani vienmēr fascinē viņu izpratne par skaistumu jebkurā jomā. Piemēram, tēlotājmākslas milži Mikelandželo, Leonardo da Vinči, Rafaels, vai mūzikas klasiķi Vivaldi un Pučīni, itāļu mode, dizains un klasiskais kino ir vienkārši fascinējošs! Taču visu manis iepriekšminēto vēl krāsaināku padara laba itāļu pica, tomāti ar burrata sieru un auksti spiestu olīveļļu un, protams, dzērienu karalis espreso. Neviens bārs, restorāns vai kafejnīca nav iedomājama bez espreso automāta un espreso dzērieniem (espresso macchiato, cappuccino, café latte), 70% mājsaimniecību Eiropā ir iekārta, ar kuru var pagatavot espreso dzērienu, tādēļ atļaušos teikt: espreso ir viens no lielākajiem itāļu ieguldījumiem kafijas dzeršanas kultūrā, kas ietekmē mūsu ikdienas paradumus.

Viss sākas ar espreso

Pēc definīcijas espreso ir kafijas dzēriens, kas pagatavots, spiežot tvaiku vai karstu ūdeni cauri smalki sasmalcinātai kafijas pupiņai. Pēc garšas īpašībām espreso ir intensīvs dzēriens, ideālā gadījumā ar sabalansētu skābuma, rūgtuma un salduma attiecību, tādēļ veikalā iesaku izvēlēties kafiju ar lielāku arabikas pupiņu sastāvu, savukārt rūgtākas kafijas mīļotājiem tuvāka sirdij būs robusta. Kafejnīcā labi pagatavotam dzērienam ir jābūt biezai un noturīgai crema jeb putiņai, ja tā ir, tad zinu, ka barista ir izmantojis svaigu kafiju, pagatavojis to pareizā temperatūrā un daudzumā. Šīs putas veidojas brīdī, kad ūdeni ar deviņu bāru atmosfēras spiedienu spiež cauri kafijai. Gatavojot espreso mājas apstākļos mokas kanniņā, crema visticamāk neparādīsies, taču garša būs intensīva. Atgādināšu, ka intensīva garša nenozīmē, ka dzēriens ir kofeīna piesātināts, viena krūzīte aplejamās kafijas var saturēt līdz pat četrām reizēm vairāk kofeīna nekā espreso!

Visu iecienītie latte un kapučīno

Pie mums populārākais espreso dzēriens noteikti ir kapučīno vai latte, tie atšķiras tikai pēc piena un kafijas daudzuma attiecības, kapučīno tā ir 1:3, bet caffe latte – 1:5. Taču paši itāļi piena dzērienus dzer tikai no rītiem, pārējā dienas laikā tas ir tikai espreso, tie var būt pat astoņi dzērieni dienā. Par to liecina jebkura benzīna uzpildes stacija šosejas malā, kur pie espreso bāra stāv bars itāļu ar mazām krūzītēm rokās un pārspriež pēdējos politiskos skandālus vai AC Milan un Juventus savstarpējo futbola mača rezultātu.

Kādu vēl kafiju dzer itāļi?

Bez espreso un kapučīno Itālijā ir populāri šādi dzērieni: ristretto – dzēriens, kam pievieno divreiz mazāku ūdens daudzumu nekā espreso, ar ļoti stipru un intensīvu garšu, Americano – espreso, kam pielej aptuveni 100 ml karsta ūdens, pietiekami spēcīgs un aromātisks dzēriens, mochaccino – espreso ar kakao, espresso macchiato – espreso ar ēdamkaroti piena putu, caffe corretto – espreso ar liķieri vai grapu.

Vai itāļi patērē visvairā kafijas pasaulē?

Internetā ir atrodama dažāda statistika par lielākajiem kafijas dzērājiem pasaulē, bet skaidrs ir viens – lielākie kafijas patērētāji ir skandināvi, kas priekšroku dod filtra kafijai. Itāļi šajā sarakstā atrodas otrā desmita pašā sākumā, kas skaidrojams ar to, ka itāļi vienam dzērienam izmanto septiņus gramus samaltas kafijas, bet, piemēram, somi – 15 gramus. Pētot šo statistiku un skatoties uz itāļu kafijas kultūru, var secināt, ka itāļi arī kafiju nevis patērē, bet bauda.

Paldies itāļiem par kafijas automātu ēras uzsākšanu!

Luidži Bezera (Luigi Bezzera) 1903. gada 28. aprīlī piereģistrēja espreso pagatavošanas tehnoloģijas patentu, kuru mēs izmantoja joprojām.

Lai dzīvo Itālija un tās radošais gars!


Instagram Sekot