Lietas, kuras tev jāzina, ja tev garšo siers


Raksta attēls

Siers ir kas vairāk par pildījumu rīta sviestmaizei, un ir dažas lietas, kas noteikti jāzina pirms siera plates pasniegšanas. Mēs palīdzēsim tev pārsteigt draugus ar vienkāršu, bet klasisku vērtību.

Siera plati pasniedz maltītes beigās

Lai gan mēs esam pieraduši sieru ēst uzkodās, Francijā un citās valstīs siera plate tiek pasniegta maltītes beigās, kur tā mēdz ieņemt arī deserta lomu. Turklāt iem klāt vajadzētu pasniegt kādu džemu, ogas vai augļus. Vislabāk izvēlēties skābenas garšas noskaņas, kas gardi komplimentēs siera krēmīgo sāļumu.

Siers jāiegādājas maksimāli tuvu brīdim, kad plānots to pasniegt

Sieram jābūt maksimāli svaigam, turklāt to nevajadzētu ilgi noturēt ledusskapī. Ideālā gadījumā, tam vajadzētu atrasties istabas temperatūrā stundu pirms pasniegšanas - tādā veidā tas saglabās savu patīkamo konsistenci un aromātu. Istabas temperatūrā atraisās siera aromāts, kas liek tam garšot daudz svaigākam. Tikai uzmanīgi ar mīkstajiem sieriem kā brī un kamambēru - tie istabas temperatūrā sāk izkust, tādēļ ilgāk par stundu ārpus ledusskapja tos nevajadzētu atstāt.

Pērkot ieteicams sieru pagaršot

Lai būtu pārliecība par to, kas ielikts grozā, nebaidies pārdevējai pavaicāt, vai vari sieru nogaršot. Tādējādi varēsi būt pārliecināts par to, ko pasniedz viesiem, kā arī zināsi, ka nauda par pirkumu iztērēta vērtīgi. Daudziem cietajiem un pūdētajiem sieriem ir ļoti specifiska garša, kas var krasi atstšķirties starp zīmoliem, kaut gan recepte ir līdzīga. Nepārspīlē ar izmēriem - ja sieru ēdīsi pirmo reiz, neriskē ar lielo klucīti.

Siera platē jābūt dažādībai

Izcilā siera platē vietu jāatrod govs, aitas un kazas pienu sieriem. Lūk, paraugs, kas padarīs izvēli skaidrāku:

  • svaigais kazas vai govs piena siers, piemēram, Ricotta;
  • izturēts svaigais kazas siers, piemēram, Bettine
  • mīkstais baltais siers, piemēram, Brie, Camembert;
  • pusmīkstais siers (pārsvarā govs piena);
  • cietais siers, piemēram, Grana Padano, parmezāns, nogatavināts Cheddar;
  • zilais siers, piemēram, Dor Blue, Roquefort, Gorgonzola;
  • siers, kuram pievienotas kādas īpašas piedevas – tas var būt siers ar dzērvenēm, apelsīniem, olīvām, riekstiem, baziliku u.c.

Ievēro pasniegšanas etiķeti

Vislabāk sieru pasniegt uz liela koka dēlīša, granīta vai marmora virsmas. Turklāt, siers jāliek veselos gabalos, atsevišķi nogriežot tikai vienu vai divus gabaliņus, tā iedrošinot viesi to paņemt un nebaidīties būt pirmajam, kurš sieru nogriež. Neaizmirsti arī pievienot sieru nosaukumus, lai īpaši iegaršojušos sieru viesis var pēcāk atrast veikalā!



Atceries par ēšanas piederumiem

Lai izvairītos no mulsinošā momenta, kad viesi īsti nezina, vai sieru ēst ar pirkstiem vai paprasīt tomēr dakšiņu, laikus sagādā irbulīšus, karotītes mērcēm, kā arī šķīvīšus, lai būtu ērtāk.


Instagram Sekot