Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

"Eko" un "Bio" vīni


Raksta attēls

EKO un BIO mūsdienās ir viens no spēcīgākajiem piesaistes vārdiem jebkurā preču grupā. Cilvēcei daudzu gadu desmitus un pat simtus rūpīgi bija jāmēģina mūsu zemīte ”sačakarēt” ar dabas piesārņošanu, ražošanas atkritumiem, ķimikālijām, dabas resursu bezatbildīgu izsaimniekošanu un pat Zemes galvenā dzīvības resursa – gaisa piesārņošanu, lai divdesmit pirmā gadsimta divdesmitajos gados pēkšņi attaptos, ka viss ir slikti!

Globālā sasilšana, izzūdošie neatjaunojamās enerģijas resursi, mirušās jūras, plastmasas “Himalaji” un pašattīstošies vīrusi, kuru apkarošanai nepieciešamas arvien stiprāki ķīmiskie pretlīdzekļi – tāda ir šodienas realitāte, diemžēl. Protams, ka ne jau kāds nezināms Lielais Ļaunais ir mēģinājis to izdarīt speciāli un ar nodomu – tas viss ir rezultāts cilvēka centieniem dzīvot “labāk, “ērtāk” un, ironiski, “ilgāk”.

Bet tomēr tagad mēs maināmies! Ilgtspējīga saimniekošana, klimatam nekaitējoša rūpniecība, atjaunojamie enerģijas resursi, ekoloģiski atbildīga ražošana un veselīgāka (lasi: dabiskāka) bioloģiska ēdiena izvēle ir visu mūsu tiešais pienākums, lai kaut nedaudz ierobežotu tālāku zemes “sačakarēšanu”. BIO un EKO saistībā ar pārtikas produktiem, ir divējāda nozīme – veselīgāks uzturs (šobrīd mēs Rimi cieši pie tā piedomājam, attīstot programmu “Rimi Labākai dzīvei”) un ekoloģiski atbildīga saimniekošana šo produktu radīšanā. Attiecībā uz bioloģiskajiem, jeb EKO vīniem, kontekstā ar veselīgāku uzturu šoreiz neizplūdīšu, kaut pastāv dažādas zinātniskas pārliecības par vīna veselīgumu noteiktos tā lietošanas daudzumos. BIO, EKO vīni ir tādi, kuru galvenā izejmateriāla – vīnogu audzēšana tiek realizēta, pamatojoties uz bioloģiskās lauksaimniecības principiem un ir attiecīgi sertificēta.

Kas tad ir bioloģiska vīnogu audzēšana? Līdzīgi, kā ar jebkuru cita veida lauksaimniecību, bioloģiska vīnogu audzēšana nozīmē dažādu nedabīgu, ķīmiski ražotu “kaitēkļu” apkarošanas līdzekļu ierobežošanu vai pat aizliegumu. Vienā vārdā šos videi nedraudzīgos pretlīdzekļus dēvē par pesticīdiem (pest angliski nozīmē kaitēklis). Vīnogulāju “kaitēkļi” varbūt visdažādākā veida, lieluma un rakstura. Par tādiem uzskata gan dažādas dzīvās radības (parazītus, kukaiņus, vaboles, tārpus, putnus vai pat mežacūkas), kas var negatīvi ietekmēt vīnogulājus, gan traucējošus augu valsts pārstāvjus, gan dažādas izcelsmes slimības, piemēram miltrasas sēnīti. Par vīnogulāju slimībām noteikti jāpaskaidro, ka tāpat kā cilvēkiem, tās var būt gan bakteriālas izcelsmes, gan vīrusi! Jā, tieši tā, vīrusi, kurus apzinājušies, un pret kuriem cīnīties vīndari
ir sākuši burtiski nupat. Precizitātes labad vēlos piebilst, ka vīrusveidīgās slimības vīnogulājos izplatās pašu vīndaru darbības rezultātā un to ierobežošana netiek saistīta ar bioloģisko lauksaimniecību. Līdzīgi cilvēkiem, kuri cenšas ārstēt savas kaites ar dabiskiem, homeopātiskiem līdzekļiem, tā arī bioloģiskajā lauksaimniecībā “kaitēkļi” tiek apkaroti tikai ar dabiskas izcelsmes līdzekļiem, izņemot gadījumus, kad šie kaitēkļi vispār netiek nekādā tiešā veidā apkaroti. Piemēram, koši ziedošas puķes vīnogulāju rindu galos, kas piesaista insektu uzmanību, un tie uzbrūk labāk košām rozēm, nevis vīnogulāju ziediņiem.
Lūk, blakus redzami tikai daži no daudzajiem Rimi Vīna dārzs vīniem, kuri tiek darīti no bioloģiski audzētām vīnogām. Atceries, ka izvēloties BIO vīnus, Tu vairāk rūpējies par apkārtējo vidi.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Instagram Sekot