Recepte

Zemnieku siers


Receptes attēls

Sastāvdaļas

Siera recepte ir mantota no manas dzimtas sievām un papildināta gan ar Lielzemeņu Pirts skolas Jāņu rituālā redzēto, gan sekojot savām izjūtām. Nu jau vairākus gadus vasaras Saulgriežos mūsu sētā meitas ielīgojot izšūpo gadskārtējo siera rituli. Visi Jāņa bērni ar nepacietību un tikko plūktām kļavu vai gobas lapām rokās gaida to mirkli, kad siers ar laba vēlējumiem tiks katram izdalīts. Līdz pat Pēteriem sienot šo sieru tas ir īpašs, spēcinošs un katreiz sanāk ar savām garšas niansēm, jo to ietekmē gan izmantotais piens, biezpiens, sviests. Galvenais ir radīšanas un kopā būšanas prieks. Lai top katrai samniecei Latvijās sētās savs, īpašais siers!

Pagatavošana

  • 10l lauku piens;
  • 3kg lauku biezpiens;
  • 10 lauku vistu olas;
  • 300g sviests;
  • ķimenes;
  • sāls

Lielā katlā uz dzīvās uguns karsē pienu, maisot, lai nepiedeg. Kad piens sāk viegliņām dancot un nāk uz augšu sīki burbulīši ir laiks pievienot biezpienu. Iepriekš biezpiens ir jāsadrupina, lai atdaloties siers sanāk viendabīgāks. Turpina karsēt līdz sāk atdalīties sūkalas un biezpiens saiet kopā. Noceļ katlu no uguns un caur samitrinātu marli nokāš. Siers marlē pa meitu rokām tiek kārtīgi izšūpots, lai saveltos kārtīgi kopā. Katlā palikušās siera sūkalas ir lieliskas gan sejas mazgāšanai, gan dzeršanai - jālūko trauks, kurā tās saliet. Sakuļ olas ar sāli un ķimenēm. Kad siers gana izšūpots un savēlies viendabīgs, katlu liek atpakaļ uz uguns un izkausē sviestu , kurā tad liek nokāsto, izšūpoto sieru, nepārtraukti maisot pievieno olu masu. Turpina karsēšanu un maisa līdz siers sāk velties no katla malām vienā pikucī. tad siers ir gatavs.


Saistītās receptes

Instagram Sekot