Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Pelēko zirņu zupa, servēta maizes kukulītī

1 stunda
7 personām

Raksta attēls

Sildoša zupa īpaši Latvijas ziemai!

Sastāvdaļas

  • ½ kg vakuuma iepakojumā novārīti pelēkie zirņi (var vārīt pats, bet tad jārēķinās ar to, ka zirņi pa nakti jāmērcē un vēl jānovāra)
  • 2 lieli sīpoli, sakapāti
  • 300 g žāvētas gaļas, sagrieztas kubiciņos
  • Liellopu buljona ekstrakts pudelē vai kubiciņos
  • 1–1½ l ūdens
  • ½ kg kartupeļu, sagrieztu kubiciņos
  • Liepkalnu mazie maizes kukulīši – cik cilvēku, tik kukulīši
  • Vidusjūras vai Provansas garšvielas
  • 5 piparu maisījums
  • Olīveļļa
  • Zaļumi

Pagatavošana

Sanfrancisko, kur nodzīvoju sešus gadus, ir tradīcija, ka saldskābas baltmaizes kukulītī, izgrebtā iedobumā, pasniedz zivs zupu. Izdomāju, ka varam to darīt arī Latvijā, – vārot zupu no latviskiem pelēkajiem zirņiem un izmantojot rupjmaizes kukulīti. Izdevās garšīgi un skaisti. No izgrebtās maizītes izveidojām grauzdiņus, kurus uzkaisīt pa virsu zupai. Šī zupa ir labs variants, ja Ziemsvētkos pāri paliek pelēkie zirņi. Ātri un viegli, un zirņi tiek izmantoti – ēdienu nedrīkst mest ārā!

  1. Zupas katlā sīpolus apbrūnina kopā ar žāvēto gaļu.
  2. Pievieno zirņus, liellopu buljonu, ūdeni, garšvielas un kartupeļus, tad vāra 20 minūtes. Kamēr zupa vārās, kukulītī izveido kārtīgu dobumu.
  3. Izņemto maizi sagriež kubiciņos un apcep olīveļļā ar garšvielām.
  4. Kad zupa izvārījusies, to nedaudz sablendē (apmēram pusminūti, zupai jāsaglabā tekstūra – šī nav krēmzupa!).
  5. Ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas. Kad zupa gatava, to lej maizītē, apkaisa ar zaļumiem un grauzdiņiem.
  6. Kad zupa izēsta, tad apēd maizīti, kura jauki sasūkusies ar zupu. Vesela maltīte!

Saistītās receptes

Instagram Sekot