Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika
Recepte

Lauku torte


Receptes attēls

Sastāvdaļas

Biskvītam:
Olas (brīvi augušu vistu) – 5 gab.
Cukurs – 5 ēdamkarotes
Kviešu milti – 5 ēdamkarotes
Vaniļas cukurs – 1 tējkarote
Citrons – ½ gab.

Smilšu mīklai:
Kviešu milti – 100 g
Sviests – 65 g
Cukurs – 35 g

Krēmam:
Lauku piens (trekns piens) – 1 l
Cukurs – 200 g
Olas dzeltenumi – 6 gab.
Kviešu milti – 6 ēdamkarotes
Vaniļas cukurs – 1 tējkarote
Kartupeļu ciete – 1 ēdamkarote
Sviests – 300 g
Citrons – ½ gab.
Kakao pulveris – 1 ½ ēdamkarotes

Dzērveņu mērcei:
Dzērvenes – 300 g
Pūdercukurs – 200 g

Dekoram: 
Smiltsērkšķi – 1 sauja

Pagatavošana

Šīs gardās lauku tortes recepte nāk no manu senču puses – no Burtniekiem. Receptei esmu pievienojusi dažu labu savu knifiņu, bet lielākoties tā ir palikusi tāda īsta Latvijas lauku torte.
Kūkas formas diametrs – 28 cm. Tas ir ideāls izmērs, lai viesībās visiem pietiktu kūkas. 

Biskvīts.

Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumam pievieno cukuru, vaniļas cukuru, citrona miziņu un mazliet citrona sulas. Kaut arī citrona miziņa nav tradicionālās Latvijas lauku tortes biskvīta sastāvā, man tomēr patīk to pievienot – citrona miziņa un sula biskvītam dod īpašu aromātu.
Visas sastāvdaļas kārtīgi sajauc kopā, masu var pat mazliet paputot. Olu masā iemaisa kviešu miltus.
Olu baltumus saputo stingrās putās un maigi iecilā olu dzeltenumu masā. Jo maigāk iecilās olu baltumus, jo pufīgāks būs biskvīts.
Cepamformas apakšā ieklāj cepampapīru, un formas maliņas kārtīgi iesmērē ar sviestu. Formā iekaisa arī mazliet miltu, lai biskvīts nepieliptu un viegli nāktu ārā no formas.
Cepamformu liek iepriekš līdz 170 °C uzkarsētā krāsnī (bez konvekcijas režīma) un cep kādas 25 – 30 minūtes. Atceries! Nevirini cepeškrāsns durvis – tad biskvīts saplaks.
Kad biskvīts gatavs, to izņem no cepeškrāsns un atdzesē.
Lai torte būtu neaizmirstama un ar bagātīgu faktūru, vienu tortes kārtu pagatavo no kraukšķīgas smilšu mīklas. No tās pašas mīklas, kas lieliski der gardajiem riekstiņiem ar iebiezinātā piena pildījumu.
Smilšu mīklu izrullē plānā kārtā, liek ar sviestu kārtīgi ietaukotā kūkas formā un cep kā lielu cepumu 180 °C temperatūrā aptuveni 20 minūtes.
Tortes cepuma un biskvīta daļas gatavas. Atliek pagatavot pildījumu – vārīto krēmu. To meklē tortes receptes 2. daļā.

LAUKU TORTES PILDĪJUMS.

Vārītais krēms un dzērveņu mērce

Vārītais krēms fantastiski garšo ne tikai tortēs, bet arī vēja kūkās, “Napoleonos” un iecepts smalkmaizītēs.
Krēms paredzēts kūkai, kuras diametrs ir 28 cm. Krēma pietiks 3 kārtām un dekoram.Katliņā ar biezu dibenu uz lēnas uguns liek karsēties ¾ no receptē paredzētā piena.

Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Vārītajam krēmam vajadzēs tikai olu dzeltenumus. Tos sajauc ar cukuru, vaniļas cukuru, ierīvē citrona miziņu. Tad masai pievieno miltus un kartupeļu cieti, iejauc arī atlikušo ¼ piena. Būs izveidojusies pankūku mīklai līdzīga masa.
Kad piens katliņā uzkarsis, tajā pakāpeniski lej olu–miltu masu. Turpina karsēt uz lēnas uguns un visu laiku kārtīgi maisīt. Kad masa sāk biezēt, jāmaisa arvien intensīvāk, lai neveidotos kunkuļi. Krēmu vāra līdz pirmajiem burbuļiem.
Kad krēms gatavs – sabiezējis, to noņem no uguns un pārlej bļodā, lai ātrāk atdziest. Padzisušā krēmā iemaisa 250 g mīksta sviesta un atdzesē pavisam.
Lai kūkas garšu padarītu vēl interesantāku, man patīk daļai krēma piejaukt kakao pulveri. Ņem apmēram 120 gramus gatavā krēma un tam piejauc pusotru ēdamkaroti kakao pulvera.
Ja torti vēlas dekorēt ar krēma ziediņiem, daļai krēma (apm. 200 g) piejauc vēl 50 gramus sviesta, tad krēms būs stingrāks un ziediņi labāk izskatīsies.
Dzērveņu kārta top pavisam vienkārši: svaigas dzērvenes sastampā ar pūdercukuru, un gatavs.
Tortes veidošana: biskvītu pārgriež uz pusēm. Uz biskvīta pirmās kārtas smērē tumšo vārīto krēmu, tam pāri klāj nedaudz dzērveņu mērces. Tad liek smilšu mīklas kārtu, pa virsu smērē dzērveņu mērcītes kārtu, tad gaišā krēma kārtu. Virsū liek otru biskvīta daļu, un visu pārsmērē ar gaišo krēmu.
Dekorē ar mazām vārītā krēma puķītēm un krāsainām ogām.


Saistītās receptes

Instagram Sekot