Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika
Recepte

Saldā plūmju klimpa


Receptes attēls

Sastāvdaļas

Mīklai 30 bumbām:

  • 2 kg kartupeļu
  • 50 - 75 g svieta
  • 400 - 500 g kviešu miltu
  • pāris šķipsniņas sāls

Pildījumam:

  • 30 zilās plūmes (ja nav plūmju sezona, var izmantot arī aprikozes)
  • 30 strīķētas tējkarotes cukura

Ārējam kraukšķim:

  • 2 glāzes rīvmaizes
  • ēdamkarote sviesta
  • 1/2 glāze cukura

Pagatavošana

Šis savdabīgais un ārkārtīgi gardais deserts ir izplatīts ne tikai Ungārijā, bet arī Austrijā, Polijā un Rumānijā. Patiesību sakot, šos kartupeļu mīklas veidojumus mēdz izmantot ne tikai kā desertu, bet arī kā pamatēdienu vai piedevu pie gaļas (tad gan finiša taisnē pie grauzdētās rīvmaizes nepievieno cukuru).

Šo gardo, mutē kūstošo transilvāniešu desertu darina vairākos etapos: vispirms sagatavo mīklu, iepilda mīklā cukurotās plūmes, tad mīklas bumbas ar plūmju pildījumu uzvāra un tad apcep karamelizētā rīvmaizē.

Un nu viss pēc kārtas.

Vispirms vieglā sālsūdenī uzvāra kartupeļus, saspaida tos putrā, pievieno sviestu. Kad kartupeļu biezenis atdzisis, masai pievieno kviešu miltus. Te jāskatās pēc mīklas konsistences, cik tieši daudz miltus likt - ja pieliksi par maz, vārot klimpas izjuks, ja pieliksi par daudz - tās nebūs tik maigas. Mīklai vajag būt tādai, kas turas kopā un ir viegli rullējama.

Pildījumam atkaulo plūmes un kauliņa vietā iepildi tajās katrā pa nepilnai tējkarotei cukura.

Pakaisi uz galda virsmas kviešu miltus un izrullē uz tās kartupeļu mīklu (ne pārāk plāni). Tad ar glāzi izspied no mīklas aplīšus, liec vudū cukuroto plūmi, kārtīgi aizver mīklu.

Kad visas, ar plūmēm piepildītās, kartupeļu mīklas bumbas gatavas, liec tās vārīties lielā karsta ūdens daudzumā. Nemaisi. Kad kartupeļu klimpas uzpeld virspusē - tās ir gatavas.

Kamēr klimpas vārās, sviestā apgrauzdē rīvmaizi ar cukuru.

Gatavās kartupeļu/plūmju klimpas apvīļā kraukšķīgajā rīvmaizē un ēd nost gardu muti.


Saistītās receptes

Instagram Sekot