Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas.
Privātuma politika

Skābais cepetis Sauerbraten – patiešām īpašs svētku ēdiens

4.5 stundas
8 personām

Raksta attēls

Šis ir bavāriešu ēdiens, kuru mana Mamma gatavoja tikai pāris reizes gadā. Tie tad bija svētki! Te lietā liekams liellopu šķiņķis un sarkanvīns. Tāpēc, ja gadās ne visai labs sarkanvīns, nemeties ārā, taupiet šim ēdienam vai kādai marinādei.

Sastāvdaļas

  • 1 ½ kg liellopa šķiņķis

Marinādei

  • 650 ml sarkanvīna
  • 220 ml ūdens
  • 110 ml sarkanvīna etiķa
  • 1 sagriezts burkāns
  • 3 sakapātas ķiploku daiviņas
  • 2 lauru lapas
  • 10 veseli melnie pipari
  • 4 krustnagliņas
  • 1 tējk. ķimeņu
  • 2 kadiķogas (ja var dabūt, ja nē, būs jau labi!)
  • ½ tējk. timiāns vai viens zariņš
  • 2 ½ - 3 tējk. sāls
  • 3 uz pusēm pārgriezti, plānās ripiņās sagriezti sīpoli
  • ½ tējk. piparu vai 5 piparu maisījums
  • 2 ēd. k. eļļas

Mērcei –Var arī bez šīs mērces – Mana Mamma to netaisīja

  • Atlikušais šķidrums
  • 80 g sviesta
  • 5 sadrupinātas piparkūkas (ja ir – iemesls vienmēr pataupīt pēc Ziemsvētkiem!
  • 50 g izmērcētas rozīnes
  • 2 ēd. k. miltu
  • 2 ēd. k. cukura
  • 1 ēd. k. sarkanvīna etiķa
  • Sāls, pipari

Pagatavošana

Marinē gaļu:

  1. Katliņā uzvāra vīnu, ūdeni, etiķi, burkānus, ķiplokus, lauru lapas, veselos piparus, krustnagliņas, ķimenes, kadiķu ogas, timiānu, 1 tējk. sāls un trešo daļu sīpolu.
  2. Uzliek vāku un uz lēnas liesmas vāra 15 minūtes. Atdzesē.
  3. Gaļu ieliek stikla traukā, kuram ir vāks vai plazmas maisā, uzlej marinādi un ieliek vēsā vietā vismaz uz 2 dienām.

Gatavo cepeti:

  1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 150 C.
  2. Gaļu izņem no marinādes. Marinādi pataupa.
  3. Gaļu nosusina un pārkaisa ar 1 ½ tējk. sāls un pipariem. Marinādi izkāš caur sietu, šķidrumu un biezumus pilda atsevišķā traukā.
  4. Pannā, kuru var likt krāsnī un kuram ir vāks sakarsē eļļu un apcep gaļu no visām pusēm – apmēram – apmēram 20 minūtes viss kopā.
  5. Pannā pieber sīpolus un uz lēnas uguns sautē 5 minūtes. Pievieno marinādes biezumus un sautē vēl 5 minūtes.
  6. Pievieno gaļu, kas šobrīd atrodas uz šķīvja, pielej marinādi līdz cepeša pusei, un uzvāra.
  7. Uzliek pannai vāku, liek krāsnī un cep 2 ½- 3 stundas, līdz gaļa ir ļoti mīksta.
  8. Gaļu sagriež šķēlēs un pasniedz ar izveidojošo mērci.  Ja vēlas, var pagatavot īpašo mērci. Šķidrumam pievieno visas sastāvdaļas un karsē 5 minūtes. Mērci ieliek mērces traukā, un katrs uzliek pats, ja vēlas.

Saistītās receptes

Instagram Sekot